HOME > PARTNER PROJECTS > AFFILIATE PROJECTS > Boedi Widjaja: Black—Hut

BOEDI WIDJAJA:
BLACK—HUT

an affiliate project of singapore biennale 2016

Singapore Biennale 2016 Affiliate Project LASALLE Boedi Widjaja Black Hut
Boedi Widjaja at his childhood home in Solo, Indonesia, 2012. Photo: Audrey Koh

Indonesia-born Singaporean artist Boedi Widjaja has designed an architectural and sound work – a room within a room – that links diverse conceptual references through his own lived experience of migration, culture and aesthetics. Widjaja’s reference points include the Chinese diaspora, his grandfather’s home in China, his own childhood home in Solo (Surakarta), the architecture of urban Singapore, a groundbreaking 1932 international architecture exhibition, the Black Forest hut in Germany where philosopher Martin Heidegger lived, and the ‘black box turned inside-out’ architecture of the LASALLE McNally campus itself. The room takes the form of four walls that bisect the painted plasterboard walls and glass façade of the Earl Lu Gallery. Their orientation highlights three existing columns, creating a new reference point between them. A pigmented, custom-formulated concrete, salt and mica mix that will change subtly over time has been applied to the interior of the walls.

Black—Hut has been developed with the support of LWC Alliance.